NICOALE DONICI – ENIGME DESCIFRATE

Vineri, 20 noiembrie 2015, 16h30, la standul editurii Curtea Veche,
va avea loc lansarea cartii

NICOALE DONICI – ENIGME DESCIFRATE
de Magda Stavinschi

Invitati:

acad. Solomon Marcus
acad, Basarab Nicolescu
acad. Razvan Theodorescu

Dacă această carte ar fi apărut cu câteva luni în urmă, s-ar fi putut numi „O poveste neterminată”.

Ar fi fost povestea vieții şi creaţiei unuia din cei mai însemnaţi oameni de ştiinţă români ai secolului 20, pierdut din memoria noastră, a tuturor, timp de câteva decenii, mai exact imediat după emigrarea sa în deceniul cinci.

Membru al celebrei familii a Doniceştilor, Nicolae Donici a rămas celebru prin numărul impresionant de eclipse solare pe care le-a observat, din Spania până în Cambodgia, din Portugalia până în Crimeea, din SUA până în Rusia.

Cel care a fost un adevărat recordman în observarea eclipselor nu ştia că el însuşi va intra în una din cele mai îndelungate eclipse pe care le-a cunoscut istoria noastră: timp de decenii nimeni de pe pământ românesc nu a mai auzit de el.

Viaţa lui a urmat-o pe cea a celor mai mulţi români de peste Prut: a părăsit St. Petersburg în teribilul an 1917, Odesa in 1920, după invazia bolşevicilor, Basarabia în 1940, după cea mai frumoasă perioadă a vieţii şi carierei lui, iar România după 1944. Deşi septuagenar, renumele lui i-a făcut pe francezi să-i ofere contracte de cercetare până în ultima clipă a vieţii lui.

Despre ce s-a întâmplat dincolo de cortina de fier, despre cum am găsit-o pe nepoata soţiei lui, despre ultima lui suflare, am aflat abia de foarte curând, descifrând, fără să mai fi sperat vreodată, enigmele acestei vieţi.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.