Noaptea Europeană a Muzeelor la MNIR

Noaptea Europeană a Muzeelor la MNIR:
MNIR44

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) sărbătorește evenimentul cultural Noaptea Europeană a Muzeelor printr-un program variat de divertisment, marcând în același timp celebrarea a 44 de ani de la inaugurarea instituției.

Cu această ocazie, muzeul va avea un orar de vizitare diurn cu plată şi unul nocturn gratuit:
• Programul de vizitare diurn cu plată este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (Casa de bilete se închide la ora 17:15). Accesul în expoziții se realizează prin intrarea din Calea Victoriei nr. 12, pe baza achiziționării unui bilet în valoare de 7 lei (tarif unic aplicat tuturor categoriilor de public). În acest interval orar pot fi vizitate expozițiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium”, „Copia Columnei lui Traian” și expoziția temporară „Războiul în afișul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” (partener: Institutul Polonez din București).
• Programul de vizitare nocturn gratuit este cuprins între orele 18:00 și 01:00 (ultimul acces este permis la ora 00:15, ora închiderii fiind 01:00). În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium” și „Copia Columnei lui Traian”. Accesul pe bază de bilet gratuit se realizează prin curtea interioară situată în strada Poștei.
Programul nocturn debutează cu două ateliere educative și de creaţie:
• 18.00 – 20.00: Atelier de creație „La muzeu cu Regina”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, desfășurat în apropierea expoziției „Tezaurul Istoric”, susținut de Asociația „Da’DeCe” (înscrieri la: programari@asociatiadadece.ro);
• 18.30 – 20.30: Atelier educativ și de creaţie „Simboluri ale strămoșilor noștri”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani, desfășurat în expoziția „Copia Columnei lui Traian”, susținut de educatorii muzeali și desenatorii artistici ai muzeului (fără înscriere prealabilă, în limita locurilor disponibile).
Seara continuă cu momente de reconstituire istorico-militară desfășurate în exteriorul muzeului, pe strada Poștei, începând cu ora 19:00 și până spre ora 22:00:
• 19.00 – 20.00: Lupte antice (daci și romani) – Asociația „Terra Dacica Aeterna”;
• 20.00 – 21.00: Lupte istorice europene (sec. X-XV) – Asociația ,,Reconstituire a Tehnicilor de Luptă Istorice Europene (Compania Ursului Brun)’’ cu sprijinul Fundației ,,Abi’’;
• 21.30 – 22.00: Demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române și Armatei Germane în timpul Primului Război Mondial, și reconstituire de bătălie – asociaţiile „Tradiţia Militară” și „Deutsches Freikorps”.
În paralel, în interiorul muzeului (expoziția „Lapidarium”) vor avea loc mai multe momente artistice
• 20.00 – 20.15: Spectacol de balet realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”;
• 20.00 – 23.00: Concurs „Vânează Bucureștiul – Vânătoarea muzeelor” organizat de Treasure Hunt Team (detalii și înscrieri pe vaneazabucurestiul.ro/vanatoarea-muzeelor/);
• 21.00 – 21.30: Concert de muzică vocal-simfonică susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”;
• 23.00 – 23.30: „Reflection” – spectacol de teatru vizual cu păpuși în mărime naturală susținut de Lightwave Theatre Company;
• 23.30 – 00.00: Recital de muzică punk acustic folcloric medieval transilvănean susținut de Trupa „Ad Hoc”.
Cu prilejul sărbătorii europene a muzeelor, MNIR beneficiază de ghidaj audio-video ce poate fi urmărit în aplicația izi.TRAVEL sau accesând următorul link: bit.ly/1W48Co7. Menționăm cu bucurie că acest ghidaj a câștigat unul dintre cele două premii oferite pentru muzeele din București, pe baza pe baza voturilor utilizatorilor aplicației platformei de storytelling izi.TRAVEL.

image description

Vedeta acestei prezentări video este celebrul coif princiar getic din aur de la Coţofeneşti, unul dintre artefactele cele mai spectaculoase, cu o valoare arheologică, istorică şi artistică excepţională, din expoziţia „Tezaurul Istoric”. Această capodoperă a fost descoperită întâmplător în anul 1928 pe teritoriul unei aşezări din a doua epocă a fierului, situată pe dealul din vecinătatea satului Coţofeneşti, comuna Vărbilău, judeţul Prahova.

A doua zi, duminică, 22 mai 2016, muzeul este deschis conform orarului obișnuit de vizitare (10:00 – 18:00; Casa de bilete se închide cu 45 de minute înainte de terminarea programului de vizitare).

Parteneri: Asociația Secular Umanistă din România, Fundația Dignitas, Compania Națională Aeroporturi București, Asociația Redescoperă Istoria, Magazin Istoric, onlinegallery.ro, orașulvechi.ro, parentime.ro.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.