Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României

Bucureşti, 28.05.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

„Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României” – Conferinţă de presă prilejuită de readucerea în ţară a două monumente epigrafice, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Ministerul Culturii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea unei conferinţe de presă excepţionale cu prilejul readucerii în ţară a două monumente epigrafice reprezentând tabulae din bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.). Conferinţa de presă va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti, vineri, 29 mai 2015, orele 1100.

La conferinţa de presă vor participa: domnul Ionuţ Vulpescu – Ministru al Culturii, domnul dr. Augustin Lazăr – Procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, domnul chestor de poliţie Viorel Vasile – Adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, domnul comisar-şef Robert Marin – Ataşat de Afaceri Interne la Londra, domnul comisar-șef Bogdan Carp – Inspectoratul General al Poliției Române, doamna comisar-şef Margareta Arsenescu – Ofiţer specialist pe probleme de Patrimoniu Cultural Naţional, Direcţia de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, domnul profesor emerit dr. Ioan Piso – Facultatea de Istorie şi Filozofie, Universitatea Babeş Bolyai şi domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Recuperarea acestui important lot de artefacte antice – una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani – a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național. Monumentele epigrafice reprezentând tabulae din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută case de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanțele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, com. Turcoaia, jud. Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internațională de antichităţi la preţul de 80.000 de Lire Sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg (I), respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie. La 13.05.2015, autorităţile britanice competente au remis tablele cu inscripţia de la Troesmis ca şi mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele vor intra în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se vor efectua investigaţii suplimentare.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internațională a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Cabinetul Numismatic al Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea) etc. Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii. Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.