Oamenii Transnistriei

INSTITUTUL FRAȚII GOLESCU pentru românii din străinătate

ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA

ASOCIAȚIA EUROPEANĂ DE STUDII GEOPOLITICE ȘI STRATEGICE „Gheorghe I. Brătianu”

OAMENII TRANSNISTRIEI

Vă invită:
Marți, 31 ianuarie 2017, ora 18:00, la CLUBUL ȚĂRANULUI ROMÂN, pentru a lua parte la evenimentul dedicat personalității lui Nichita Smochină, o evocare din seria „OAMENII TRANSNISTRIEI”.

Invitați:
Dr. Constantin CORNEANU
ISTORIC
Dr. Dorin LOZOVEANU,
GEOGRAF
Moderator:
Dr.Mihai NICOLAE

Evenimentul va putea fi urmărit Live (marți, 31 ianuarie 2017, ora 18:00 ) pe romaniabreakingnews.ro partener media.

Informații la tel: 0721 242 932
Nichita Smochina a fost, fara indoiala, cea mai importanta personalitate a romanilor din Transnistria. In acelasi timp, destinul sau a fost marcat de tensiunea tragica a romanilor ramasi la est de Nistru. S-a nascut pe data de 14 martie 1894 la Corjova, pe atunci gubernia Herson. Lupta in armata imperiala, primind chiar inalta distinctie „Crucea Sfintului Gheorghe”. Este innobilat de tarul Nicolae al II-lea. In mai 1917 participa la „Congresul poparelor neruse din Caucaz”, sustinind independenta Georgiei. La Petrograd discuta cu Lenin despre autodeterminarea popoarelor. In decembrie 1917 organizeaza impreuna cu Gheorghe Mare, la Tiraspol „Congresul moldovenilor transnistreni”, pronuntindu-se pentru unire nationala. In 1918 il gasim in Rada ucrainiana, opunindu-se anexarii Basarabiei de catre Ucraina. De frica represaliilor se refugiaza in tara, trecind peste apa inghetata a Nistrului. In ianuarie 1921 initiaza ” Comitetul de ajutorare a romanilor de peste Nistru”. Intre anii 1930-1934, aflat la Paris pentru studii doctorale desfasoara o ampla campanie informativa in favoarea neamului sau , dar si a celorlalte popoare captive in U.R.S.S. E urmarit de agentii sovietici. Participa la activitatea „Comisiei minoritatilor” din cadrul Ligii Natiunilor. In 1933 pledeaza pentru admiterea comitetului refugiatilor moldoveni din U.R.S.S. in ” Comisia internationala Nansen”. In paralel cu activitatea politica desfasoara o vasta activitate de cercetare istorica si antropologica. In tara, ii solicita regelui Carol al II-lea sa nu cedeze Basarabia fara lupta. Ion Antonescu il propune in „Biroul Pacii”. In 1942 devinde membru de onoare al Academiei Romane. Dupa intrarea armatei rosii in tara este declarat dusman al sovietelor.

Iata doar citeva argumente care ne-au determinat sa-l prezentam – dupa o indelungata uitare – publicului larg , ca o personalitate de exceptie a istoriei noastre contemporane.

20170131_golescu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.