Prima expediţie astronomică românească. Senegal.

Comunicat

Expoziţia ”Prima expediţie astronomică românească. Senegal. Eclipsa totală de Soare. 16 aprilie 1893.”

Vernisaj

7 februarie 2014

Vineri, 7 februarie 2014, de la ora 18:00, la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bd. Unirii nr. 22, Mezanin, va avea loc vernisajul expoziţiei”Prima expediţie astronomică românească. Senegal. Eclipsa totală de Soare. 16 aprilie 1893.”

Expoziţia reprezintă 37 de imagini selectate din cele 74 existente în albumul fotografic al expediţiei astronomice internaţionale în Senegal din luna aprilie 1893. Autorul fotografiilor şi al albumului-jurnal este Nicolae Coculescu, participant direct al acestei misiuni stiinţifice extraordinare. Pe marginile filelor albumului N. Coculescu notează, el însuşi, diverse observaţii sau explicaţii preţioase privind momentele surprinse de aparatul de fotografiat, prin care fapt, imaginile prind viaţă şi culoare, la mai mult de 150 de ani de la prima participare internaţională ştiinţifică românească la un eveniment astronomic de asemenea importanţă.
Expoziţia, concepută de Biblioteca Naţională a României în parteneriat cu Institutul Astronomic al Academiei Române încearcă să aducă un mic omagiu cercetării româneşti în general, respectiv şi celei din domeniul astronomiei, dar şi acelor personalităţi extraordinare ce au pus bazele acesteia.

Intrarea este liberă.

Nicolae Coculescu a fost fondatorul primului Observator Astronomic din România, profesor şi decan, rector al Facultăţii de Ştiinţe din Universitatea Bucureşti, membru fondator şi preşedinte al Comitetului Naţional Român de Astronomie, membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, membru al Société Astronomique de France, membru al Uniunii Astronomice Internaţionale.

Contact:
Biblioteca Naţională a României – Serviciul Colecţii Speciale
Email: elena.cojuhari@bibnat.ro
Tel.: 0724/791698

20140207_bnr

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.