PRIMUL ABECEDAR CU GRAFIE LATINĂ DIN BASARABIA

În anul 1917 teritoriul dintre Prut şi Nistru, Basarabia, avea statutul de gubernie în cadrul Imperiului Rus. Revoluţia din februarie 1917 a recunoscut dreptul naţionalităţilor din Rusia la folosirea limbii naţionale şi la autodeterminare. Unele popoare din Imperiu au formulat cu prioritate revendicări politice. Finlanda, Polonia şi Estonia s-au proclamat independente, iar Ucraina – autonomă.

Fruntaşii mişcării naţionale din Basarabia au adoptat măsuri pentru înfăptuirea învăţământului primar în limba română. În august şi octombrie 1917 s-au organizat cursuri pentru învăţătorii ce predau în limba română şi s-a achiziţionat material didactic în limba română. S-au adus de la Iaşi, pentru tipografia din Chişinău, litere latine. Astfel a fost posibilă tipărirea aici, în noiembrie 1917, a primelor manuale şcolare cu grafie latină: Abecedarul lui Gurie Grosu, Citirea lui Ştefan Ciobanu, un manual de religie de preotul Nicolae Vlad şi Aritmetica practică de Constantin Popescu.

Acest articol a apărut în numărul din iunie 2013 (555). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.