Regina Maria – istorie si destin

muzeul_national_cotroceni

Comunicat de presă
21 noiembrie 2013

Expoziţie a Muzeului Naţional Cotroceni la Ruse,
cu ocazia Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu – Ruse şi cu Teatrul Dramatic din Ruse organizează miercuri, 27 noiembrie 2013, orele 18.00 în Foaierul Teatrului Dramatic din Ruse, vernisajul expoziţiei de fotografie „Regina Maria – istorie si destin”, prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Printre personalităţile care au susţinut idealul unităţii naţionale se numără şi regina Maria.

Expoziţia de fotografie „Regina Maria – istorie si destin” a fost itinerată în perioada 8-28 iulie a.c., la Centrul Cultural „Palatul” din Balcic, bucurându-se de un mare succes din partea publicului vizitator şi a presei locale.

20131127_regina_maria

Ca urmare a succesului expoziţiei, Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu – Ruse a adresat Muzeului Naţional Cotroceni invitaţia de a itinerea expoziţia la Ruse (Bulgaria), cu ocazia Zilelor României la Ruse (27, 28, 29 noiembrie) – manifestare prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Expoziţia cuprinde fotografii reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldaţii şi regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărăşeşti din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea naţională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Reşedinţa de la Bucureşti, Palatul Cotroceni, evoluţia lui din punct de vedere arhitectonic şi al decoraţiei interioare, regina Maria în ambianţa Art-Nouveau a dormitorului său, vor fi, de asemenea, prezentate publicului din Ruse.

Palatul de la Balcic, „casa de vis” a reginei Maria, prezenţa reginei pe terasele şi aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris sunt alte subiecte ilustrate de fotografiile cuprinse în expoziţie.

Alături de acestea, pe simeză se regăsesc şi fotografii ilustrând momente din viaţa reginei Maria: copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânără principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare româneşti şi încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Itinerarea expoziţiei „Regina Maria – istorie si destin” la Ruse, cu prilejul sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, deschide calea de a promova şi de a face cunoscută istoria României într-un context atât de special, dar şi de a a stabili parteneriate intermuzeale, care să se concretizeze pe viitor în manifestări şi evenimente culturale de excepţie.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie – 8 decembrie 2013.

Partener: Konica Minolta

Parteneri media: Onlinegallery.ro, Agenţia Naţională de Presă „Agerpres”, Radio France International, Vacanţe la ţară, Traveller Magazin, Diplomat Club, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti Fm, Agenţia de presă Rador, Şapte Seri, ArtOut, Căminul, Port.ro, Business Woman, Q Magazine, Artindex, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, Historia, Breslo, Modernism.ro., TVCity, SensoTV.

Ştefania Ciubotaru
Relaţii Publice
021.317.31.06
relatiipublice@muzeulcotroceni.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.