SERVICIUL DE INFORMAŢII AL FRONTULUI RENAŞTERII NAŢIONALE

Primul partid unic din România, Frontul Renaşterii Naţionale (F.R.N.), a luat fiinţă în decembrie 1938, pe baza mai multor propuneri, sugestii şi analize la nivelul apropiaţilor regelui Carol al II-lea. După trei săptămâni a fost publicat şi regulamentul de organizare şi funcţionare a noului partid politic, care a suferit primele modificări după numai două săptămâni.

Latura militară a unicei formaţiuni politice din România a fost prevăzută în articolul 32 din Regulament, unde se menţiona crearea unor structuri auxiliare, a căror funcţionare avea la bază prevederi aparte. Această structură s-a numit Garda Naţională, iar organizarea şi funcţionarea sa au fost reglementate printr-un Regulament special, alcătuit din şapte capitole şi 63 de articole. Articolul 2 prevedea care sunt atribuţiile generale ale Gărzilor Naţionale: „împlinirea, în cadrul programului F.R.N., a tuturor însărcinărilor care cer iniţiativă, curaj, abnegaţie şi jertfă“. La acestea se adăugau altele, care au creat un cadru propice pentru dezvoltarea unor acţiuni informative/contrainformative.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din martie 2013 (552). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.