Studiul totalitarismului comunist în format digital

Comunicat de presă
16 noiembrie 2016

Studiul totalitarismului comunist în format digital

un proiect al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului,
care a stârnit inclusiv interesul liceenilor

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române a finalizat cea de-a doua parte a unui amplu program de publicare în format digital a zeci de mii de fișe biografice ale victimelor represiunii comuniste din România în perioada 1945-1989 și ale membrilor aparatului represiv.

Pentru lansarea produsului digital creat în cadrul proiectului online „Instrumente Digitale pentru Studiul Totalitarismului“ în anul 2016, Institutul a ales Colegiului German „Goethe“ din București, întrucât o componentă importantă a proiectului a fost destinată activităţilor orientate către mediul educaţional de nivel liceal, cu implicarea a nouă licee de prestigiu din Bucureşti. Astfel, în cadrul a două workshop-uri desfășurate în Amfiteatrul Colegiului „Goethe“ (19 octombrie 2016 şi 9 noiembrie 2016), elevii au consultat de pe terminale mobile (telefon, tabletă, laptop) fișele bibliografice postate pe pagina web a proiectului, având ocazia să intre în contact cu imaginea unei lumi pe care nu au cunoscut-o, dar care le-a stârnit interesul față de o perioadă dramatică din istoria României.

Cercetătorii INST și cadrele didactice implicate au făcut expuneri, au prezentat comunicări și au intrat în dialog cu elevii. Între teme au figurat: Mișcarea pentru drepturile omului în România comunistă; Emigrarea etnicilor germani din România (1948-1989). O abordare interdisciplinară; O breşă în discursul propagandistic comunist: Radio „Europa Liberă” şi „Vocea Americii” – căi de comunicare cu „lumea liberă”; Disidenţa intelectualilor în timpul regimului naţional-comunist; Mass-media în timpul regimului comunist. Studiu comparativ: perioada stalinistă – perioada naţional-comunistă. Programul integral, deosebit de interesant, poate fi consultat pe site-ul Proiectului, la adresa:

http://inst-idst.ro/ro/idst/noutati-evenimente/program-activitati-din-cadrul-proiectului-noile-media/

Evenimentul de lansarea a fost organizat de dr. Corneliu Beldiman, manager de proiect şi prof. dr. Anita Sabina Niculescu, cadru didactic la Colegiul „Goethe”. Alături de conferențiari au luat cuvântul: conf. univ. dr. Octavian Roske, secretar ştiinţific INST; dr. Corneliu Beldiman, cercetător INST; specialist IT Gina Crainic, webmaster.

Proiectul editorial de tip Noile media al INST, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a fost realizat în perioada august-noiembrie 2016, constituind cea de-a doua etapă a proiectului multianual: „Instrumente Digitale Pentru Studiul Totalitarismului (IDST_2): Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar Biografic“ (Partea a II-a: literele M–P). Etapa a treia va fi implementată în 2017.

Proiectul actual a constat în reconfigurarea paginii web şi încărcarea a circa 15000 fişe biografice, acestea formând conţinutul volumelor IV-VI ale lucrării Mecanisme represive în România… Astfel, site-ul conține în prezent aproximativ 33000 fișe biografice.

Informațiile oferite de produsul editorial menţionat pot fi ușor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme ale totalitarismului est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. Prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul editorial propus de INST devine foarte util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la o bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc. Este facilitată accesarea complexă, în diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a masei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România, precum şi susţinerea demersurilor curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului liceal şi universitar.

Interesul pentru produsul digital al INST este ilustrat de accesările online. Pagina web a fost frecvent accesată în perioada implementării proiectului, ea înregistrând o creştere de 12% la numărul de consultări (de la 5398 accesări la 31 iulie 2016 la 6120 accesări la 15 noiembrie 2016). De asemenea, pagina Facebook a proiectului are cu 22% mai mulți prieteni faţă de data de 31 iulie 2016.

Liceele și colegiile partenere INST:
Colegiul German „Goethe”: prof. dr. Anita Sabina Niculescu
Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”: prof. Paula Coca Horga
Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”: prof. Gabriela Ionela Necula
Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”: prof. Anca Petre, prof. Cristian Jan Răducanu
Şcoala Centrală: prof. Dorela Popescu, prof. dr. Diana Maria Beldiman
Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă”: prof. Adina Melania Năstasie
Colegiul Naţional „Ion Creangă”: prof. Ana Mariana Bulmez
Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”: prof. dr. Mirela Chioveanu, prof. Ionela Neagoe, prof. Adina Melania Năstasie
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”: prof. Beatrice Adelaida Batista

Detalii pe pagina web a proiectului:

http://inst-idst.ro/ro/idst/noutati-evenimente/program-activitati-din-cadrul-proiectului-noile-media/

https://www.facebook.com/Instrumente-digitale-pentru-studiul-totalitarismului-1646609208920162/

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.