UN PERSONAJ CONTROVERSAT: RICHARD WURMBRAND

Celebrul anti-comunist Richard Wurmbrand s-a născut în 1909, la Bucureşti, într-o familie de evrei şi puţini cunosc faptul că în tinereţe a fost comunist şi chiar spion sovietic. Pleacă la Moscova, unde rămâne între 1927–1931, perioadă în care urmează cursurile unei şcoli politice. Intră în contact cu NKVD şi este retrimis ilegal în România.

În timpul anchetelor din primăvara lui 1933, Siguranţa îl descoperă, îl arestează şi anchetează, îi propune colaborarea, el acceptă şi astfel devine agent. Este condamnat de formă la zece ani în procesul ceferiştilor. Este lăsat să evadeze şi trimis la Timişoara. Intră în contact cu organizaţia comunistă, primeşte unele sarcini şi în doi ani reuşeşte să-i identifice pe principalii capi ai diverselor sectoare ale organizaţiei, vreo 45 de persoane, pe care Siguranţa le arestează şi le trimite în judecată, primind diferite condamnări. Este şi el arestat de formă, dar e făcut scăpat. Peste un an, cei închişi la Timişoara află cine i-a vândut Siguranţei şi iau măsuri pentru a-l înlătura din partid. Richard Wurmbrand este nevoit să dispară. Se îmbolnăveşte de TBC, destul de grav, şi prin 1937 este operat de plămâni. În anii 1946-1947, după venirea la putere a foştilor lui tovarăşi, unii îşi aduc aminte de el şi încep să-l caute. Este descoperit, pe la sfârşitul anului 1947-începutul anului 1948. Primeşte opt ani de închisoare, iar acesta era abia începutul tribulaţiilor sale care aveau să îl ducă până în Statele Unite, în calitate de opozant al regimului comunist din România.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.