Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului

rems_logo

COMUNICAT DE PRESĂ Varșovia, 18 august 2014

23 august – Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului
Împărtășește emblema simbolică a comemorării!

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate continuă acțiunea inaugurată anul trecut, al cărei scop este consolidarea în memoria europenilor a datei de 23 august ca simbol al comemorării victimelor regimurilor totalitare din secolul XX – brun și roșu. Un element important al acestui eveniment este timbrul proiectat special cu această ocazie „Remember. August 23“. Fiecare persoană care dorește să-l primească, poate depune o comandă sau descărca varianta sa electronică de pe pagina web www.enrs.eu/august23. Organizatorii acțiunii îi încurajează pe toți să pună la dispoziție și să difuzeze timbrul simbolic al comemorării. Festivitatea de comemorare a Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului va avea loc anul acesta în Letonia.

Timbrul cu panglică neagră a fost plasat pe fundalul a zece fotografii diferite care înfățișează portretele prizonierilor lagărelor de concentrare, a lagărelor de exterminare, a gulagurilor sovietice și a închisorilor staliniste. Întregul creează un document vizual simbolic, expresiv și dureros al crimei.

Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului a fost proclamată de Parlamentul European pe 23 septembrie 2008. Scopul acestui eveniment este comemorarea victimelor deportărilor și exterminărilor în masă, precum și înrădăcinarea democrației și consolidarea păcii și stabilității în Europa. Această zi a fost comemorată pentru prima dată în anul 2011 în Varșovia, sub auspiciile Președinției poloneze. A fost semnată atunci „Declarația de la Varșovia“, Semnatarii căreia au subliniat necesitatea de păstrare în memoria Europenilor a consecințelor regimurilor totalitare criminale și au cerut Uniunii Europene să cerceteze și să colecteze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri. În anii următori manifestările comemorative au avut loc în Ungaria și Lituania. În acest an Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului este celebrată în Riga.

Rețeau Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o rețea internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștiințelor despre istoria Europei în secolul XX și modalitățile de comemorare ale acesteia, punându-se accentul mai cu seamă pe prezentarea perioadei dictaturilor, a războaielor și a revoltelor sociale împotriva lipsei de libertate. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, iar în Comitetele Consultative ale acesteia sunt prezenți reprezentanții Austriei, Cehiei și Letoniei. www.enrs.eu

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate
ul. Wiejska 17/3
00-480 Warszawa, Polonia
+48 22 891 25 00
office@enrs.eu
www.enrs.eu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.