AGENTURA ATAŞATULUI MILITAR SOVIETIC

În jurnalul său din perioada celei de-a doua conflagraţii mondiale, Gheorghi Dimitrov a precizat că a instruit un grup de activişti politici (din care făcea parte viitorul general Mihail Burcă) şi radiotelegrafişti, înainte de trimiterea lor spre România (11 iunie 1943). Asemenea acţiuni au fost organizate de liderul comunist bulgar şi subordonaţii săi din Comintern încă din vara anului 1941, în cooperare cu NKVD şi GRU.

Deoarece Mihail Burcă a făcut parte din grupul respectiv, putem presupune faptul că, în perioada de instruire a sa în U.R.S.S., acesta a avut legături directe cu ofiţeri NKVD şi/sau GRU. În plus, când a îndeplinit funcţia de şef al Direcţiei Generale Politice din Ministerul Afacerilor Interne (septembrie 1947-30 decembrie 1950), Mihail Burcă a avut posibilitatea să discute cu consilierii sovietici care supravegheau situaţia politică, militară, economică şi socială din România.

În consecinţă, iniţiativa ataşatului militar sovietic general-maior I.V. Vinogradov de a-l contacta pe generalul Mihail Burcă în primăvara anului 1962 nu a fost o simplă întâmplare. În opinia noastră, documentul olograf pe care îl publicăm în continuare – provenit din fosta arhivă a C.C. al P.C.R. – este o dovadă a interesului pe care ataşatul militar sovietic îl avea pentru menţinerea unor legături şi exploatarea informativă a unui român care şi-a trădat ţara în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi care, la un moment dat, a ajuns în funcţia de adjunct al ministrului Forţelor Armate ale Republicii Populare Române.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste. Salvează legătura permanentă.