BILET DE LUP – Expoziţie de fotografie „frame by frame” către un film documentar

 BILET DE LUP // THE WOLF TICKET // VOLCHY BILET

Expoziţie de fotografie „frame by frame” către un film documentar

18 decembrie 2013 – 10 ianuarie 2014 // Dianei 4, Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Asociaţia Stindard şi Televiziunea Română au onoarea de a vă invita miercuri, 18 decembrie 2013, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Bilet de lup (Românii din Magadan, Federația Rusă).
Un eveniment susţinut de Revolver şi Asociaţia Translucid.

Fotografiile au fost făcute de-a lungul a trei ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova, pentru realizarea filmului documentar „Bilet de lup”. Lucrările, având ca autori pe Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar, prezintă drumul echipei de filmare prin peisajul de tranziţie al fostei URSS, în timp ce documentează în „portrete de familie” destinele foştilor deţinuţi politici care trăiesc în regiunea Kolyma – Ust-Nera – Susuman – Ust-Omchag – Yagodnoe – Magadan, o „zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei.

Faptele relatate încep în perioada instaurării regimului de teroare care a decis organizarea Moldovei ca Republică socialistă după anul 1940, când numeroşi români basarabeni cad victime denunţurilor şi sunt arestaţi de NKVD. Acuzaţi de activism antisovietic sau colaboraţionism cu Armata Română, aceştia sunt condamnaţi la detenţie în lagăre în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur de pe Kolyma.

La eliberarea din lagăre, majoritatea deţinuților nu s-au mai putut întoarce acasă. Biletul de Lup – viza din paşaportul fiecăruia – le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe. În schimb, puteau să-şi întemeieze o familie şi să se stabilească într-una din coloniile muncitoreşti ridicate în apropierea lagărelor. Călătoria echipei de filmare călăuzită de fostul deţinut politic Vasile Kovaliov reprezintă o incursiune prin istoria intimă a Kolymezilor şi pretextul pentru a descoperi „geografia” unei societăţi arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia.
Filmul documentar „Bilet de lup” va avea premiera în prima parte a anului 2014.

Web: http://wolfticket.ro/
FB: http://www.facebook.com/pages/Bilet-de-Lup/680634931960875

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.