BISERICUŢA DIN LEMN DIN SATUL LIPIA

Un monument istoric mai puţin cunoscut este şi bisericuţa din lemn din lunca satul Lipia, situat în nordul comunei Săpata a judeţului Argeş. Conform legendei, aceasta a fost construită din porunca doamnei Stanca, soţia lui Mihai Viteazul, domnitor al Ţării Româneşti (1593-1601).

Alte date istorice menţionează că o perioadă, bisericuţa din lemn a fost folosită ca anexă a mănăstirii de maici de la Govora, din judeţul Vâlcea. În condica mănăstirii Cotmeana din comuna Cotmeana a judeţului Argeş, schitul Păduroiu este menţionat ca metoh al acestei mănăstiri, iar cum bisericuţa din Lipia este aşezată aproape de hotarul cu Păduroiu şi cum în acesta nu există altă biserică mai veche cu caracteristicile acesteia putem presupune că este vorba despre ea. Această mică biserică este construită din trunchiuri de stejar cioplit cât lungimea copacului. Are formă de navă cu streaşină largă, cu turla în faţă, în care se află instalat clopotul, fiind învelită cu şindrilă. Înfăţişarea exterioară seamănă mult cu „Mănăstirea dintr-un lemn“, din comuna Ciofrângeni a judeţului Vâlcea.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.