Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-1989

INFORMAȚIE DE PRESĂ
Varșovia, 5 octombrie 2015

Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-1989

Începând cu 14 octombrie în Piața Universității din București va fi prezentată expoziția plenară intitulată „Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-1989”. Expoziția, pregătită de către istoricii din cadrul Rețelei Europene Memorie și Solidaritate prezintă procesul complicat al eliberării acestei părți a Europe de sub dictatura comunistă. Evenimentul este un element al campaniei sociale și educaționale „Freedom Express”, realizate de către REMS în colaborare cu Ministerul Culturii din România și Ministerele Culturii din Polonia, Germania, Slovacia și Ungaria.

20151014_varsovia

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc pe 14 octombrie la ora 14:00 în Piața Universității, în prezența doamnei Irina Cajal-Marin, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii al României, a reprezentanților REMS precum și ai Primăriei Municipiului București cât și a ambasadorilor statelor Rețelei în România: Excelența Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania; Excelența Sa Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei în România; Excelența Sa Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România și Excelența Sa Ján Gabor, ambasadorul Republicii Slovace.
Expoziția prezentată până acum la Berlin, Bruxelles, Varșovia, Budapesta și Viena prezintă diferitele moduri de restricționare a libertăților civice în țările din fostul bloc comunist și lupta pentru redobândirea acestora. Un loc aparte în cadrul expoziției a fost dedicat lucrurilor care unesc și dezbină memoria societăților blocului estic cu privire la evenimentele care au precedat căderea comunismului în Europa.

– Ideea acestei expoziții s-a născut din convingerea că, reflecția asupra transformărilor care au avut loc în anul 1989 în diferite țări se desăvârșește și devine mai adâncă, atunci când se percepe contextul european al acestor evenimente în totalitatea lui. Scopul nostru este să amintim în primul rând procesele, care au dus în cele din urmă la căderea comunismului în această parte a Europei – explică prof. Jan Rydel, președintele Comitetului de Conducere a Rețelei Europene Memorie și Solidaritate.

Conținutul expoziției este prezentat sub forma unei povești despre diferitele fețe ale libertății. Diferitele părți ale expoziției au fost dedicate printre altele libertății cuvântului și a exprimării, libertății religiei și a credinței sau libertății economice.

– Forma geometrică a blocurilor permite delimitarea unei zone în spațiul public de întâlnire cu istoria. Fotografiile de arhivă și textele au fost plasate pe niște cuburi luminate, ceea ce permite vizitarea expoziției și după lăsarea serii – subliniază Mirosław Nizio, autorul conceptului arhitectonic.

Expoziția va fi prezentată la București până pe 31 octombrie, când va pleca mai departe în călătoria ei prin Europa. Împreună cu turneul expoziției va fi pusă în funcțiune și versiunea ei virtuală, accesibilă pentru utilizatorii internetului la adresa: http://1989.enrs.eu/exhibition.

Freedom Express este o campanie socială și educațională internațională realizată la inițiativa Rețelei Europene Memorie și Solidaritate începând cu anul 2014. Prima parte a cuprins o vizită de studiu a tinerilor artiști, ziariști și istorici, care au parcurs anul trecut în septembrie o călătorie plecând din Gdańsk, prin Varșovia, Budapesta și Sopron, Timișoara, Bratislava, Praga până la Berlin. Programul întâlnirilor, al atelierelor și al activităților artistice realizate pe parcursul vizitei a luat ființă datorită colaborării dintre peste zece instituții, care se ocupă de istoria secolului XX.

Persoana de contact pentru mass-media:
Joanna Orłoś,
Public Relations and Media Consultant, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate
e-mail: joanna.orlos@enrs.eu, tel: +48 22 891 25 00, +48 512 30 77 91
www.enrs.eu

www.facebook.com/enrs.eu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.