ELDORADO SE AFLĂ ÎN COLUMBIA

Muzeul Aurului din cadrul Băncii Republicii a jucat un rol important în protejarea şi mărirea patrimoniului arheologic al Columbiei, în conservarea orfevrăriei prehispanice, un simbol al identităţii naţionale columbiene. La Muzeul Aurului vizitatorul columbian sau străin poate admira patrimoniul unui popor şi al unor civilizaţii ce s-au succedat pe acest teritoriu.

În anul 1939, Banca Republicii, banca centrală a Columbiei, a achiziţionat, la sugestia ministrului  Educaţiei din acel moment un recipient de orfevrărie de o vechime şi calitate excepţionale, cunoscut astăzi de toţi columbienii ca „poporo quimbaya“. În scrisoarea către autorităţile Băncii, ministrul le solicita „să încerce să cumpere, pentru a le păstra, obiectele de aur şi argint de fabricaţie indigenă din epoca precolumbiană“. Aşa s-a născut Colecţia Muzeului Aurului.

Crearea Institutului Etnologic Naţional, antecesor al actualului Institut Columbian de Antropologie şi Istorie, a marcat începutul cercetării americaniste moderne în Columbia. În 1937 a fost înfiinţat Parcul Arheologic din San Agustin, astăzi situl arheologic cel mai vizitat şi apreciat de columbieni şi străini, alături de Muzeul Aurului şi Parcul arheologic din Ciudad  Perdida (Oraşul Pierdut).

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.