Istoria românilor 5: Secolul fanariot

Istoria românilor 5:

Secolul fanariot

Fundația Calea Victoriei vă invită sâmbătă 11 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment de excepție susținut de istoricul Georgeta Filitti: a cincea întâlnire din seria Istoria românilor, Secolul Fanariot. Una dintre cele mai controversate perioade din istoria noastră rămâne, fără îndoială, cea a domniilor fanariote. A fost soluţia adoptată de Poarta Otomană în faţa trădării explicite a domnilor români C. Brâncoveanu şi D. Cantemir.

Cei aleşi, funcţionari superiori ai Imperiului, cu o cultură solidă, diplomaţi avizaţi, ajung în ţările române nu neapărat cu ideea de a-l sluji pe sultan. Un amestec de exploatare sistematică, dispoziţii administrative salutare şi elemente de iluminism dau apă la moară atât detractorilor, cât şi apărătorilor acestui regim.

Construcţii noi, amenajări de drumuri, canale, conducte de apă, sisteme de iluminat, grădini, înmulţirea cafenelelor, a caravanseraiurilor, modă constantinopolitană, căsătorii mixte, folosirea limbii greceşti împănată cu românisme, coduri de legi în acord cu dreptul modern, influenţă franceză marcată (publicaţii, bucătărie, modă), implicarea în sistemul de spionaj al Porţii în Europa – toate acestea înfăţişează o societate receptivă, dinamică, plină de neprevăzut.

2016_Calea_Victoriei

Vă invităm să discutăm despre toate acestea într-o dimineaţă de sâmbătă, în centrul Capitalei, într-o frumoasă clădire de patrimoniu: Grand Hotel Continental.

Lector: Georgeta Filitti
Data începere: 11 iunie 2016; Ora curs: 11:00
Cost: 35 ron; Cost redus: (card fidelitate, studenți, pensionari) 30 ron
Locul desfășurării: Grand Hotel Continental, Sala Petrascu, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu
Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.