IULIU MANIU: „SĂ MĂ DUCĂ DE LA CASĂ PÂNĂ LA MORMÂNT PATRU FLĂCĂI DIN SAT!“

Tentativa de reînhumare a resturilor pământeşti ale lui Iuliu Maniu, din vara anului 1971, a trecut aproape neobservată de istorici şi este necunoscută probabil celei mai mari părţi a iubitorilor de istorie. Şi aceasta în ciuda publicării de către domnul Marcel Ciucă, încă în anul 2001, în volumul al III-lea al lucrării Procesul lui Iuliu Maniu. Sentinţa, a unor documente din arhiva fostei Securităţi. În ziarul Sălăjanul, din 6 noiembrie 2006, a apărut un articol, semnat de Gina Bicazan, în care se vorbea, foarte pe scurt, despre acel moment. De asemenea, anul trecut, părintele Cristian Borz a publicat Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu, în care descrie pe larg modul în care s-a obţinut acordul autorităţilor şi cum a eşuat întreaga întreprindere.

Revenim asupra acelor întâmplări, pentru că am avut ocazia să descoperim la Arhivele Naţionale ale României şi în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii o serie de documente noi.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.