LIDERII SOVIETICI ŞI REUNIFICAREA GERMANĂ (2)

Procesul reunificării germane lua viteză. Primele alegeri legislative libere s-au desfăşurat în R.D.G. la 18 martie 1990, aducând victoria coaliţiei pro-Kohl, a „Alianţei pentru Germania“. Cam tot atunci, cancelarul a optat pentru o reunificare prin folosirea articolului 23 din legea fundamentală a R.F.G., conform căruia Constituţia se putea extinde asupra noilor landuri est-germane, fără a fi necesară adoptarea unui nou text.

La 18 mai 1990, între R.F.G. şi R.D.G. s-a semnat la Bonn un tratat de stat privind Uniunea economică, monetară şi socială, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1990 şi a marcat o etapă decisivă a reunificării. La 23 august 1990, Camera Poporului a R.D.G. a adoptat o declaraţie de aderare a cinci landuri est-germane la R.F.G., act cu efect din 3 octombrie 1990. La 31 august 1990, în Berlinul de Est a fost semnat tratatul de unificare. La 3 octombrie 1990, procesul unificării Germaniei era încheiat.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din martie 2013 (552). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.