ROMÂNIA IDENTITARĂ

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

Sâmbătă, 25 iunie, ora 11:30, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, Strada Academiei 18-20, Societatea Română de Psihanaliză lansează un nou proiect cultural în care psihanaliștii propun întâlniri culturale cu societatea civilă: ROMÂNIA IDENTITARĂ.

Proiectul deschide o temă cu miză națională: IDENTITATEA.
Proiect de dialog, cu intenție de recunoaștere, catarzis și recuperare, ROMÂNIA IDENTITARĂ propune un cadru apt sa încurajeze exprimarea și găsirea de sens în experiențele de suferință, durere și revoltă, dar și coeziune și solidaritate, sentimente pe care dictatura comunistă le-a reprimat violent.

Mai multe detalii despre proiect se regăsesc în Comunicatul de presă atașat.
Vă rugăm să distribuiți informațiile despre eveniment pe canalele proprii și în grupuri de discuții.
Evenimentul din acest weekend:
INDIVIDUALITATEA UNEI PERSOANE, INDIVIDUALITATEA UNEI COMUNITĂȚI
INTRARE LIBERĂ

Invitați:
Bogdan Sebastian Cuc – Psihanalist Dr. Psih. I Membru SRP
Mihaela Zamfir (Grigorescu)- Sef de Lucrari Dr. Arhitect I UAUIM

“Despre identitate se poate vorbi din perspective diferite: științifice, artistice, apelând la modele sau la determinări culturale, la repere concrete sau la modele virtuale. Dar oricum ne-am organiza discursul atunci când încercăm să descifrăm identitatea, nu putem face abstracție de dinamica devenirii noastre, ca indivizi, ca exponenți ai unei comunități, sau chiar a mai multor comunități, ca actori într-un spațiu care ne construiește și la construcția căruia contribuim. Care sunt jaloanele acestei deveniri?, Cum se organizează această dinamică?, acestea sunt întrebări care își pot găsi răspunsul, sau poate chiar drumul către alte întrebări la întâlnirea unor domenii care au în comun, tocmai această dinamică a devenirii, la întâlnirea unor oameni pe care îi frământă aceleași întrebări.” (Bogdan Sebastian Cuc)

“Când vorbim despre identitate nu putem să nu vorbim despre arhitectură. Arhitectura contemporană destinată unei comunităţi contemporane este Gemeinschaft şi Gesellschaft în acelaşi timp, se adresează atât comunităţii cât şi individului stimulând participarea, dinamica comunităţii şi sentimentul de apartenenţă. Cred cu tărie că expresia unei societăţi contemporane civilizate şi arhitectura care o reprezintă îşi găsesc resursele în viaţa comunităţilor constituente şi în relaţiile stabilite între membri acestora. O arhitectură identitară astăzi are o misiune dificilă, aceea de a menţine un balans fin între tradiţie şi modernitate, între globalizare şi naţional, între tectonic şi efemer. O arhitectură identitară este integrativă, democratică, incluzivă, flexibilă, adaptabilă.
Pentru mine, România identitară este reprezentată de o arhitectură a comunităţii, o arhitectură ontologică ” (Mihaela Zamfir)

Vă așteptăm la evenimentele ce vor urma în perioada anunțată!

Din partea echipei de proiect,
Lector univ. dr. Rodica Matei, Vicepreședinte științific SRP

Contact de presă:
Gabriela Măgureanu
office@srdp.ro ; 0729 359 459
https://www.facebook.com/public/Societatea-Romana-De-Psihanaliza
www.srdp.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.