România interbelică. Continuități și diferențe

Dezbaterile CSIC:
România interbelică. Continuități și diferențe

Centrul de Studii în Istorie Contemporană vă invită joi, 27 martie, începând cu ora 18.00, la dezbaterea „România interbelică. Continuități și diferențe” ce va avea loc la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti (Calea Victoriei, numărul 125). La discuţia moderată de filosoful Sorin Lavric vor lua parte Adrian Majuru (istoric, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului București), Cristian Troncotă (istoric, profesor asociat la Academia Națională de Informații) şi Florin Müller (istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității București).

Tema ediţiei

Perioada interbelică a produs transformări politice, sociale, economice și culturale semnificative în România. Efervescența culturală, modernizarea infrastructurii și a industriei, dar și dezvoltarea urbanistică din acei ani și-au pus amprenta pe o țară în care 4 din 5 oameni locuiau în mediul rural. Având o imagine creată adeseori în urma comparației cu anii comunismului și cu tranziția postdecembristă, perioada interbelică este în general idealizată. Existența acestei perspective mitizante asupra României dintre cele două războaie mondiale obligă astfel la o reevaluare obiectivă, lipsită de patimi.

Despre „Dezbaterile CSIC”

Într-un mediu public dominat de superficialitate, stereotipii manipulatorii şi abordări reducţioniste, „Dezbaterile CSIC” îşi propun să aducă în discuţie subiecte de istorie contemporană de interes general pentru societatea românească. Scopul principal al acestor întâlniri îl reprezintă prezentarea unor puncte de vedere diferite asupra unor subiecte controversate, dar care modelează societatea contemporană, într-o atmosferă echilibrată, argumentată şi de bun simţ.
Conceptul „Dezbaterilor CSIC” presupune invitarea unor invitaţi de marcă, specialişti în domeniile supuse discuţiilor sau personalităţi publice cu un interes aparte pentru subiect, și a unui moderator (în persoana filosofului Sorin Lavric). Întâlnirile vor porni de la o prezentare generală a temei supuse dezbaterii, realizată de cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană, şi vor continua pe câteva direcţii sugerate de către organizatori şi moderator.

În 2013, „Dezbaterile CSIC” au avut ca teme rezistenţa armată anticomunistă din România (26 martie), relaţiile stat-Biserică în intervalul 1945-1990 (11 iunie), respectiv informatorii Securităţii (16 octombrie). Printre invitaţii care au luat parte la discuţii se numără istoricii Liviu Pleşa, Adrian Nicolae Petcu, Clara Mareş, pictorul Ştefan Câlţia, violonistul Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Alex. Ştefănescu, foştii deţinuţi politici Radu Ciuceanu, pr. Nicolae Bordaşiu.

Cadrul propice al „Dezbaterilor” a făcut posibil ca la fiecare întâlnire să participe, în medie, circa 200 de persoane. Fragmente din prima ediţie a „Dezbaterilor CSIC” pot fi urmărite aici.

Partener principal: Fundaţia Konrad Adenauer România.

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Dezbatere_27_martie_2014-01

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.