Scoala de vara – Introducere in Arheologie
Fundatia Calea Victoriei va invita in perioada 7-11 iulie la Scoala de vara – Introducere in Arheologie, sustinuta de Alexandra Ion. Pornind pe urmele unor descoperiri celebre, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.
„… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata, animale ciudate, statui și aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalți – am ramas mut de uimire și atunci când Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nici o secunda, m-a întrebat cu nerăbdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.” (Howard Carter, Tomb of Tutankhamen)
Arheologia este studiul culturilor si al societatilor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum cladiri, unelte, ceramica sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene, la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei.
Pe baza unor studii de caz, vom incerca sa intelegem in ce fel arheologia contribuie la cunoasterea societatilor trecutului: in ce consta o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume au ajuns expertii la concluziile lor. Nu in ultimul rand, veti avea ocazia de a realiza fise de descoperiri, sa descifrati o inscriptie romana sau sa interpretati un profil stratigrafic.
Temele celor 5 intalniri ale acestui curs de arheologie vor fi:
1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei si Stonehenge.
2. Situl arheologic: cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Catalhoyuk si Pompei.
3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta.
4. Stiinte conexe arheologiei: ce inseamna datarea descoperirilor (si care sunt limitele ei), antropologia fizica, fotografie aeriana etc.
5. Politica trecutului, ieri si azi: cui apartine trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).
Lector: Alexandra Ion
Data incepere: 7 iulie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa zilnica: luni-vinei, 7-11 iulie
Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro