SECURITATEA – INSTRUMENT AL DICTATURII

„Când Istoria te învaţă să te uiţi înapoi, nu vrea să-ţi atragă privirile, ci atenţia!“, spunea, odinioară, Tudor Muşatescu. Dorind, parcă, să ilustreze acest aforism, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) a organizat o amplă expoziţie intitulată „Securitatea – instrument al dictaturii“, găzduită de Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi“ din Palatul Parlamentului României, în intervalul 5 februarie-15 martie 2013.

La prima vedere, exponatele alese nu par a deţine atuurile necesare pentru a atrage privirile unui public obişnuit cu asaltul imaginilor viu colorate şi aflate într-o permanentă mişcare, specifice universului mass media al anului 2013. Panourile cu facsimilele unor documente manuscrise sau dactilografiate, fotografiile alb-negru, cele câteva vitrine cu produse electronice de pe vremea bunicii ar părea, mai degrabă, prea puţin atrăgătoare pentru un vizitator ce tocmai îşi încheie convorbirea la smartphone şi care poartă în rucsac un laptop sau o tabletă de ultimă generaţie! Şi totuşi…

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.