STENOGRAMA DISCUŢIEI DINTRE REGELE MIHAI ŞI MAREŞALUL ANTONESCU 23 AUGUST 1944

De la regretatul istoric Florin Constantiniu am aflat pentru prima oară despre posibila existenţă a unei înregistrări a dialogului dintre regele Mihai şi mareşalul Ion Antonescu, purtat în după-amiaza zilei de 23 august 1944. Tot Florin Constantiniu mi-a povestit şi despre fervoarea care i-a cuprins pe istoricii români la sfârşitul anilor ’70-începutul anilor ’80, când la Bucureşti se răspândise zvonul că în arhivele de la Londra s-ar fi găsit originalul înregistrării. Investigaţiile cercetătorilor români pe malurile Tamisei au rămas fără rezultate.

În vara acestui an a răsărit din arhivele Comitetului Central al Partidului Comunist Român o transcriere a presupusei înregistrări, care a fost publicată de revista electronică Art-Emis şi apoi preluată de mai multe cotidiene. Scoaterea la lumină a documentului pe care îl vom analiza în rândurile ce urmează este meritul cercetătorului Mircea Vâlcu Mehedinţi.

Dosarul care cuprinde stenograma înregistrării audienţei din 23 august este alcătuit din şapte file dactilografiate. Prima filă poartă titlul dosarului Unele aspecte din zilele de 22 şi 23 august 1944 relatate de D. Brătianu (litera „D.“ nu este dactilografiată, ci adăugată de mână, cu cerneală albastră), iar în colţul din dreapta sus apare o ştampilă cu conţinutul „Arhiva Biroului Politic al C.C. al P.M.R. nr. 38/1944“ (cifrele sunt scrise cu cerneală de culoarea literei „D.“ intercalate în titlul dosarului).

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.