Tradiție japoneză, modernitate occidentală – o formulă de succes? Universul spectacolelor Takarazuka

Tradiție japoneză, modernitate occidentală – o formulă de succes? Universul spectacolelor Takarazuka

֦Culturile sunt prin natura lor incomensurabile″, afirma reputatul antropolog francez Claude Lévi-Strauss, în lucrarea sa, Cealaltă față a Lunii. Scrieri despre Japonia. Cultura niponă nu face excepție de la afirmația cercetătorului, iar în ciuda sutelor de ani de solitudine datorate contextelor geografice și politice, aceasta nu este nicidecum izolată în intimitatea sa. Diferitele elemente și trăsături ale culturii japoneze se află într-o interconexiune mai mult sau mai puțin evidentă, atât cu aspectele sale intrinsece cât și cu cele care vin pe filiera altor culturi, precum cea chineză sau coreeană.

Orice demers de înțelegere al unui element oarecare al culturii japoneze poate căpăta profunzime și se poate contura cât mai clar, prin raportarea la un alt element al acesteia. Efortul de înțelegere a cât mai multor fenomene culturale și contactul cu diversitatea acestora determină adâncimea cu care observatorul pătrunde în intimitatea cunoașterii lor. În acest sens, spre exemplu, artele marțiale tradiționale, literatura niponă, arta caligrafiei sau realizarea stampelor vor fi abordate și înțelese într-o manieră comprehensivă dacă sunt alăturate încercării de înțelegere a muzicii tradiționale japoneze, a ceremoniilor, manifestărilor spirituale și religioase, limbii, etc.

Astfel, în sprijinul demersului de a înțelege cât mai profund fenomenele culturii contemporane, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București are deosebita plăcere de vă invita la conferința Tradiție japoneză, modernitate occidentală – o formulă de succes? Universul spectacolelor Takarazuka.

Takarazuka reprezintă una dintre cele mai interesante forme artistice contemporane, ce combină într-un melanj cu totul special elemente specific japoneze, cu structuri și forme artistice caracteristice lumii occidentale, cum ar fi musicalurile. Întemeiată în 1913-1914 ca un grup de divertisment muzical, această trupă exclusiv feminină, cu reguli și coduri foarte precise, se ghidează și astăzi după motto-ul întemeietorului ei: „Modestie, onestitate, grație”. Repertoriul trupei a evoluat de la spectacole de revistă, la fastuoase montări de musicaluri occidentale de succes.

Conferința este susținută de către Dr. Maria Grajdian, Profesor Asociat al Universității din Nagasaki, School of Global Humanities and Social Sciences. Doamna Dr. Maria Grajdian este o reputată specialistă în Popular Culture, cu studii în cultura și civilizația japoneză și o foarte bună cunoscătoare a fenomenelor culturale, cu predilecție a anime-urilor, fiind autoarea unor lucrări dedicate animației japoneze (Takahata Isao, Frankfurt am Main: Peter Lang Press, 2010; Flüssige Identität: Die postmoderne Liebe, die Takarazuka Revue und die Suche nach einer neuen Aufklärung, Bucharest: National Music University Press, 2009; Das japanische Anime: Versuch einer wissenschaftlichen Annäherung, Sibiu/Hermannstadt, Lucian-Blaga- University Press, 2008; Die Takarazuka Revue oder die Überwindung der Tradition, Wilhelmshaven: Florian Noetzel Press, 2005). De asemenea, doamna Grajdian a participat la un număr impresionant de conferințe și seminarii internaționale.

Conferința va fi moderată de către Prof. Dr. Mirela-Luminița Murgescu și, de asemenea, îl va avea ca invitat în cadrul dezbaterii pe drd. Bogdan-Petre Opreanu, specialist în antropologie și studii culturale, civilizație și cultură japoneză.

Evenimentul va avea loc în data de Luni, 9 octombrie 2017, orele 18:00 – 21:00, în Bd. Regina Elisabeta, 4-12, Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Etajul III, Amfiteatrul Vasile Pârvan.

Sumar:
Conferința Tradiție japoneză, modernitate occidentală – o formulă de succes? Universul spectacolelor Takarazuka
Data: Luni, 9 octombrie 2017
Orele: 18:00 – 21:00
Locația: Bd. Regina Elisabeta, 4-12, Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Etajul III, Amfiteatrul Vasile Pârvan

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.