Vernisajul expoziției „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”

Bucureşti, 8 mai 2017

Vernisajul expoziției „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunță vernisajul expoziției „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”, un eveniment în cadrul programului aniversar „MNIR45”. Vernisajul va avea loc marți, 9 mai 2017, cu începere de la ora 18.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în holul central. Accesul la eveniment este gratuit.

Colonia Dacica Sarmizegetusa este considerată prin tradiţie capitala provinciei Dacia. Acest prim oraş al provinciei întemeiate de romani la nord de Dunăre în anul 106 p. Chr. își are originea simbolică în legătură cu fosta capitala a regatului dac, de unde preia și denumirea. Este unul dintre siturile emblematice pentru arheologia clasică din România, aici desfășurându-se ample cercetări de aproape un secol.

În ultimii ani, situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa demonstrează un potenţial major pentru a deveni un vector al dezvoltării durabile pentru întregul areal al Ţării Haţegului, beneficiind de o serie de proiecte de restaurare de anvergură în zona forului lui Traian și a capitoliului. Există, de asemenea, un proiect în curs de derulare care are în vedere realizarea unui nou muzeu de sit, cu o importantă componentă digitală.

Prin organizarea expoziției „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”, Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj) și Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva) aduc în atenția publicului și a specialiștilor date științifice și bunuri culturale de primă importanță rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă întreprinse în cuprinsul acestui valoros oraș antic.

Căutând să valorizeze scenografia creată de arhitectura de inspirație neoclasică a edificiului unde ființează Muzeul Național de Istorie a României, structurarea spațiului expozițional temporar se axează pe o serie de elemente definitorii pentru amenajarea primului oraș roman întemeiat în Dacia. Astfel, temele expoziționale vizate se referă la: proiectarea axială a orașului și a teritoriului aparținător, rolul monumentelor publice și evoluția acestora, dar și două dintre componentele de bază ale civilizației romane, reflectate prin descoperirile din Colonia Dacica Sarmizegetusa – iluminatul și aducțiunea și drenarea apei. De asemenea, expoziția prezintă rezultate ale studiilor recente efectuate în cadrul proiectului de cercetare CERES – Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-științifice în arheologie (PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495).

Prin tradiţia îndelungată şi anvergura cercetării arheologice, precum şi prin impactul rezultatelor în mediul ştiinţific naţional şi internaţional, situl s-a impus drept unul dintre cele mai bine cunoscute pe plan european. Ca o consecinţă firească, în urmă cu peste un deceniu, acest oraș antic a fost desemnat de Ministerul Culturii ca fiind sit arheologic prioritar. Atracţia acestui loc istoric asupra publicului este una cu totul aparte, de vreme ce acesta este cel mai vizitat sit arheologic din România. Explicaţia acestui fapt rezidă atât în istoria dezvăluită de cercetarea aprofundată a oraşului antic, de poziţia şi semnificaţia sa aparte, precum şi de mediatizarea constantă a rezultatelor arheologice majore din ultimii ani. Expoziția reunește peste 140 de artefacte, o importantă parte dintre acestea provenind din cercetări arheologice recente, în unele temple putându-se efectua corelația dintre inscripții și ofrande – edificiul de cult al divinităților Domnus și Domna sau edificiul cu dedicații pentru zeii de la Palmyra (monument aflat în curs de cercetare).

Muzeul Național de Istorie a României, ca de altfel și alte instituții muzeale din România, se află de câțiva ani în cumpănă în ceea ce privește lucrările de reabilitare a edificului în care funcționează, dar și referitor la demersurile de modernizare a expunerii permanente și valorizarea importantelor colecții deținute. Într-o asemenea perspectivă, expoziția „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane” poate fi privită și ca expresie a unui demers muzeografic modern, care caută să relaționeze monumentalitatea unui sit clasic și particularitatea artefactelor care redau istoria cotidianului antic.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 10 mai – 30 septembrie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 10:00.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.