BISERICA CATOLICĂ DIN ROMÂNIA LA MIJLOCUL ANILOR ’50

În numărul 5/2008 al revistei Magazin istoric am prezentat un moment din activitatea pastorală a episcopului Márton Áron, subliniind faptul că înaltul prelat a avut curajul să înfrunte autorităţile comuniste, după ieşirea din temniţă (martie 1955), pentru a-şi îndeplini datoria faţă de Suveranul Pontif cu ocazia aniversării acestuia.

În cadrul unui stagiu de pregătire în Italia, sub îndrumarea profesorului Michele Abbate, căruia îi mulţumim şi pe această cale, am putut consulta documente din Arhivele Ministerului de Externe italian, care înfăţişează situaţia Bisericii Catolice din România din anii 1955-1956. Este prezentată prima vizită la Legaţia Italiei din Bucureşti a unui prelat catolic care putea purta veşminte religioase şi în afara episcopiei, lucru nemaivăzut, mai ales după ce guvernul comunist începuse persecuţia contra catolicilor în 1950, după expulzarea regentului Nunţiaturii.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.