DE VEGHE ÎNTRE VAL ŞI VĂZDUH

Căpitanul aviator Alexandru M. Juli a văzut lumina zilei la Jurilovca (judeţul Tulcea), la 30 noiembrie 1907. Comuna este aşezată pe malul lacului Razelm-Sinoe, la 15 km de Gura Portiţei, unde începe Marea Neagră. Populaţia Jurilovcăi este alcătuită, în majoritate, din ruşi-lipoveni. Strămoşii lipovenilor au emigrat din Rusia imperială în partea de nord a Dobrogei (aflată până în anul 1878 sub dominaţia Imperiului Otoman), din cauza prigoanei la care au fost supuşi, după reforma religioasă a patriarhului Nikon al Rusiei, începând din secolul al XVII-lea. Ocupaţia de bază a locuitorilor comunei era şi este pescuitul.

După absolvirea Şcolii elementare din comună, Alexandru Juli a urmat liceul „Principele Carol“ din oraşul Tulcea. A fost singurul elev din etnia ruso-lipoveană din comuna Jurilovca care a reuşit să termine, în vara anului 1929, liceul sus-menţionat. Când venea vara în vacanţă la părinţi, urmărea fascinat zborul hidroavioanelor militare care brăzdau cerul albastru, în misiuni de patrulare. Câteodată hidroavioanele amerizau pe lacul Razelm şi se apropiau de cherhanalele comunei Jurilovca.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.