FATA CARE S-A FĂCUT BĂIAT ŞI A TRĂIT O SUTĂ DE ANI (2)

Mazilirea lui Radu Paisie în 1545 şi numirea pe tron a lui Mircea Ciobanul, un fiu nelegitim al lui Radu cel Mare, venit direct de la Istanbul cu suita, au creat panică în sânul clanului: Dragu şi Stroe din Orboeşti sunt executaţi printre primii, dar Radu din Drăgoeşti şi Vintilă din Cornăţeni se menţin în dregătorii sub noua domnie, astfel că putem presupune că Maria şi Cernica, oameni tineri şi neimplicaţi în politică, au rămas în ţară. Abia după revocarea lui Mircea Ciobanul de către sultan, în 1554, le va veni rândul să aspire la o viaţă conformă cu statutul lor social. În domnia lui Pătraşcu cel Bun (1554-1557), fiul lui Radu Paisie, Cernica a ocupat dregătoria de mare postelnic, un fel de ministru de Externe, care avea ca responsabilitate paza apartamentelor domneşti, dar şi primirea solilor de taină şi organizarea deplasărilor voevodului.

Ca soţie de mare dregător, Maria a fost deci primită şi ea la Curte şi astfel s-a născut ipoteza unei legături cu Pătraşcu cel Bun. Acesta era un om foarte tânăr, sub 20 de ani, şi potrivit zvonurilor publice care ajunseseră până la Istanbul, întreţinea tot timpul între 10 şi 12 ţiitoare. Una dintre ele, şi cea mai celebră, a fost Teodora Cantacuzino, care i-a dat un fiu, viitorul Mihai Viteazul, născut postum la 1558.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.