ROMÂNIA, ACUM O SUTĂ DE ANI (IANUARIE 2013)

În ianuarie 1913 o întrebare era pe buzele tuturor românilor: vor intra sau nu în conflictul balcanic ce îi opunea turcilor pe bulgari-greci-sârbi-muntenegreni? Atât în ţară cât şi în străinătate se discuta aprins pe această temă. Între timp, lumea vrea să prelungească bucuria Sărbătorilor şi petrecerile se ţin lanţ. Amuzamentul e sporit de ciudăţeniile furnizate de presa noastră ori de cea străină. Anul 1913 începe sub spectrul războiului din Balcani. Alianţa bulgaro-greco-sârbo-muntenegreană e victorioasă împotriva Imperiului Otoman. România rămâne în continuare neutră, condiţionând însă această poziţie de absenţa oricărei modificări teritoriale în zonă. Optimiştii socoteau că, în sfârşit, „chestiunea orientală“ fusese rezolvată, căci turcii erau îndepărtaţi de pe continentul european prin pierderea oraşului Adrianopol şi a împrejurimilor.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din ianuarie 2013 (550). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.