GOYA – CRONICAR DE RĂZBOI

Din 29 noiembrie 2012 până în 27 ianuarie 2013, Institutul Cervantes din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României au prezentat expoziţia “GOYA – Cronicarul tuturor războaielor. Dezastrele şi fotografia de război”. Alăturarea unor fotografii ale reporterilor de război nu face decât să potenţeze valoarea atemporală a stampelor lui Goya şi spiritul lor anticipativ. Clepsidra celor două veacuri nu a diluat defel forţa manifestului artistic.

Don Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828), cel mai vestit artist spaniol al vremii sale (Magazin istoric, nr. 5/2010), şochează prin vizionarismul şi versatilitatea sa: este când pasional, când subversiv, când sumbru. Influenţat de Velázquez, de natură şi de Rembrandt, a pictat autoportrete şi portrete, episoade biblice, scene de viaţă cotidiană şi adâncimi ale conştiinţei. Parabola aragonezului Goya, de la barocul târziu la neoclasicism şi mai apoi la umbrele angoasante ale romantismului, de la viziunea optimistă la reversul său, de la statutul privilegiat de pictor de Curte la statutul exilatului la crepusculul existenţei, coincide cu o epocă de radicale prefaceri în destinul Spaniei.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din martie 2013 (552). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.